Juridisk lärobok digitaliserad – nu fritt tillgänglig i DiVA

23 mars 2017

Universitetsbiblioteket har glädjen att kunna erbjuda en efterfrågad lärobok inom juridik fritt tillgänglig digitalt i DiVA, Lena Marcussons Mot en ny kommunalrätt. Det är första gången som biblioteket har fått möjlighet att digitalisera eftertraktad litteratur som används av många studenter.

Boken publicerades 1992, i skriftserien från Juridiska fakulteten i Uppsala, och är utgiven på Iustus förlag och är fortfarande en central  lärobok vid PM-skrivande på juristprogrammet.  Boken nytrycks inte och endast ett par exemplar fanns kvar på Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket – exemplar som det råder stor konkurrens om bland studenterna. För några veckor sedan hittades ett av de sista exemplarens pärmar med innehållet utrivet och försvunnet.

Personalen på biblioteket bestämde sig då för att försöka se till att den frekvent använda boken kunde digitaliseras för att göra den mer tillgänglig – nu och i framtiden.

Tack vare Lena Marcusson och förlaget fick universitetsbiblioteket möjlighet att digitalisera boken och lägga ut den fritt tillgänglig i DiVA.

– Vi ser det här som universitetsbiblioteket första digitaliserade lärobok - vi hoppas förstås att det i framtiden ska bli möjligt att erbjuda fler digitaliserade böcker för att öka tillgången för studenter där vi annars inte har tillräckligt många exemplar för utlån, säger Cecilia Natvig, chef för Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket. Författaren förlänger också livslängden på sin bok eftersom den inte längre går att köpa.

Universitetsbiblioteket har egna resurser för digitalisering, så boken kunde digitaliseras och publiceras inom ett par dagar.

Läs och ladda ned från DiVA direkt: Mot en ny kommunalrätt, Lena Marcusson

En länk finns också i ämnesguiden för juridik, en bit ned på sidan ”Svensk rätt” under Nyligen digitaliserad.