Uppsala universitetsbibliotek

Om söktjänsten

I bibliotekets söktjänst söker du bland de flesta av bibliotekets böcker, tidskrifter med mera. Skriv in ett eller ett par ord i sökrutan och klicka på sök.

I söktjänsten får du även träff på ord ur innehållet i bokkapitel och tidskriftsartiklar, inte bara på titel, författarnamn och ämnesord, som i en traditionell bibliotekskatalog. I träfflistan visas sedan hela böcker och tidskriftstitlar tillsammans med enskilda bokkapitel och artiklar.

Väljer du att bocka i rutan ”Lägg till resultat utanför bibliotekets samling” får du även referenser till artiklar eller böcker som Uppsala universitetsbibliotek inte har i sina tryckta eller elektroniska samlingar. När det händer kan du välja att beställa ett fjärrlån eller lämna ett inköpsförslag på det material som du saknar.

Mer hjälp om hur du söker finns under Sök och skriv.

Får du för många träffar?

Om du får för många träffar kan du avgränsa dem genom att bocka för ett eller flera alternativ i vänstermarginalen. Vill du till exempel bara få träffar på material som du kan läsa direkt online väljer du "Fulltext" under "Förfina sökningen". Är du däremot bara intresserad av böcker bockar du för "Bok / E-bok" under "Publikationstyp". Fler avgränsningsmöjligheter finns i det avancerade sökgränssnittet.

Hittar du inte det du söker?

  • Tidskriftslistan är en sammanställning av bibliotekets tryckta och elektroniska tidskrifter.
  • Databaslistan innehåller en komplett lista på de sökresurser som biblioteket erbjuder. Många databaser på svenska samt inom juridik går ännu inte att söka via söktjänsten. En annan anledning till att söka i en enskild databas kan vara att den erbjuder mer specifika sökmöjligheter på den egna plattformen.
  • Ämnesguiderna kan du söka material i ditt ämne. Där hittar du länktips, databaser, uppslagsverk och andra hjälpmedel.
  • Det finns fler bibliotekskataloger där du kan söka äldre publikationer som inte återfinns via söksystemet.

Varför hittar jag ibland inte svenska böcker och tidskrifter som jag vet finns på Carolina?

Uppsala universitetsbibliotek har sedan 1600-talet fått ett så kallat pliktexemplar av alla dokument som givits ut i Sverige. Men om materialet du söker är från före 1975 finns det en risk att det aldrig lagts in i bibliotekets moderna bibliotekskatalog och då får du ingen träff. När det händer kan du antingen: 

  • bocka i rutan ”Lägg till resultat utanför bibliotekets samling” ovanför träfflistan och sedan kontakta Carolinabiblioteket för information eller lån av de svenska böcker du hittat där eller
  • söka direkt i någon av bibliotekets äldre kataloger.

Kontakta gärna supporten om du har problem eller frågor som rör söktjänsten.