Uppsala universitetsbibliotek

Studievänliga appar

Det finns många bra appar idag som kan vara användbara vid studier. Här tipsar vi om några som är gratis och finns både för Android- och iOS-telefoner och surfplattor.

Bluefire reader är en app som gör det möjligt att läsa e-böcker och artiklar i telefonen eller surfplattan. Du kan använda appen både för att låna e-böcker från Stadsbiblioteket och för att läsa t.ex. e-böcker från Ebrary via Universitetsbiblioteket. När man läser böckerna kan man lägga in bokmärken med anteckningar, göra överstrykningar och slå upp ord. Du måste koppla ett Adobe ID till Bluefire reader för att kunna läsa e-böcker. Det skapar du gratis på Adobes webbplats.

BrowZine BrowZine är en tjänst som gör att du kan hitta, läsa och organisera bibliotekets tidskrifter i din surfplatta, smartphone och dator. Hämta BrowZine i App Store eller Google Play till din surfplatta. Öppna appen och välj Uppsala University under Settings. Ange sedan din vanliga UU-inloggning – användar-id och lösenord A. Sedan kan du: söka fram och läsa bibliotekets tidskrifter i ett anpassat format för surfplattor och telefoner, skapa en egen bokhylla med dina favorittidskrifter, få alerts när nya nummer är tillgängliga, spara och exportera artiklar, öppna artiklar i läs- och referenshanteringsprogram som EndNote och Zotero. För att synka dina favorittidskrifter mellan dator, surfplatta och smartphone skapar du ett personligt konto på BrowZine. BrowZine på webben

Dropbox är en så kallad ”molntjänst”, d.v.s. en tjänst som gör det möjligt för dig att hitta dina filer var som helst där du har en internetuppkoppling utan att behöva spara samma fil på olika ställen. Enkelt förklarat kan du se det som vanliga mappar som du brukar skapa på datorn, med skillnaden att du även kommer åt mapparna var du än är. Man säger att filerna ligger i ”molnet” istället för på din dator. Så om din dator skulle gå sönder eller du tappar din telefon så har du i alla fall kvar dina filer i Dropboxen.  I Dropbox kan du ha både privata mappar som bara du kommer åt men du kan också välja att dela med dig av mappar till andra som använder Dropbox, något som underlättar vid till exempel grupparbeten med dina kursare.

Evernote gör alla dina anteckningar, webbklipp, filer och bilder tillgängliga på alla enheter och datorer du använder.  Du kan spara hela webbsidor på ditt Evernote-konto, dela dina anteckningar och samarbeta med dina kurskamrater. Perfekt att använda när du gör research inför ett arbete, vill organisera dina anteckningar från föreläsningar och möten, eller kanske bara samla på recept?

ezPDF-reader Appen är specialutformad för PDF-filer och du har möjlighet att lägga till textrutor och klisterlappar, markera, understryka eller stryka texter, rita rektanglar, ovaler och teckna på fri hand.

Google Drive är ytterligare en molntjänst som liknar Dropbox men med den skillnaden att Google Drive ger möjlighet för flera personer att granska och redigera ett och samma dokument i realtid. Medan ni skriver har ni möjlighet att hålla kontakt via en chattfunktion och det går även att skriva kommentarer i marginalerna. Google Drive är med andra ord väldigt praktiskt när du och dina kursare samarbetar med ett dokument. Har du ingen smart telefon eller platta går det lika bra att använda Google Drive via webben.